Coaching (startende) ondernemers

Startende ondernemers
Voor jezelf beginnen is prachtig, de vervulling van een droom. Het vergt moed om een betaalde baan op te geven en geheel op eigen benen te gaan staan.
Dan komt ook de vraag of je wel de goede keus maakt, of je klaar bent voor de onzekerheid die het ondernemerschap op veel fronten met zich meebrengt.

Juist in de beginfase van je ondernemerschap is het ook belangrijk aan zelfonderzoek te doen. Ben je echt al een ondernemer en wat is dat eigenlijk? Heb je de juiste eigenschappen, opleiding en ervaring? Heb je voldoende zicht op zaken als persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap. Weet jij wat het ondernemerschap vraagt en wil je dat ook echt? En in hoeverre betrek je het thuisfront in jouw beslissing en het proces?
Ik kan je als coach begeleiden in het proces van keuzes maken en in de werkelijke start als ondernemer. Samen kijken we naar jouw sterke en minder sterke kanten en hoe dat laatste verbeterd kan worden.
Ondernemen is spannend, maar houdt je ook een spiegel voor. Als je helder en stevig in je zelfkennis staat wordt ondernemen pas echt bevredigend.

Gevestigde ondernemers
Als ondernemer heb je de zaken goed voor elkaar. De onderneming draait en je hebt de verantwoording voor je werknemers. De uitspraak: 'Het is eenzaam aan de top' ken je maar al te goed. Met wie kun je sparren als het over jezelf gaat en wie houdt je een spiegel voor. De buitenwereld heeft een beeld van je, maar klopt dat ook met wie je werkelijk bent?
Je ervaart dat alles geven voor je onderneming zwaar kan zijn. Hoe hou je balans tussen je privéleven en je bedrijf en wat kost het je om altijd 'de baas' te zijn?
Naarmate je ouder wordt merk je dat je drijfveren veranderen. De knikkers heb je nu, maar is het spel nog leuk?
In een coachingstraject kun je de vragen onderzoeken die je bezighouden. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over leiderschapsontwikkeling, verdieping ondernemerschap of persoonlijk effectiviteit.

Over mijzelf
Ik heb als DGA voor eigen rekening en verantwoordelijkheid een bedrijf en vele grote internationale projecten opgezet. Als geen ander weet ik hoe spannend ondernemen kan zijn, maar ook dat het nodig is om jezelf te kennen en helder te hebben wat je drijfveren en competenties zijn.
Lees mijn CV onder de tekst 'over mij' op deze website.

Ter inspiratie:

"Als je een schip wilt bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee."
Antoine de Saint-Exupéry

 Coaching

Coaching
Werk neemt een belangrijke plaats in het leven van mensen. Je kunt werk op verschillende manieren zien als zingeving: iets bijdragen aan het grotere geheel, of als persoonlijke ontwikkeling. Gaat het goed, dan voel je je op je plek, gewaardeerd en vervuld. Soms gaat het niet goed. Mogelijk voel je je niet gezien, niet gewaardeerd, overbelast of onvervuld.

Outplacement, re-integratie en bezinning op nieuw werk
Wanneer je op zoek wilt - of moet - naar een andere baan of weer wilt terugkeren op de arbeidsmarkt, is het belangrijk om je zorgvuldig te bezinnen op wat je wilt en te onderzoeken hoe je dit moet aanpakken. Ik kan je bij deze bezinning en de aanpak begeleiden.

Burn-out
Mijn speciale aandacht gaat uit naar Burn-out begeleiding. Burn-out wordt vaak onderschat, maar je bent letterlijk 'opgebrand', zowel geestelijk als lichamelijk. Het is belangrijk te onderzoeken wat de oorzaak is van je ziekte, hoe je grenzen kunt stellen, wat je wensen en verlangens zijn, en hoe je je plek in de wereld weer in kunt nemen zonder jezelf te verliezen.

Coachingstraject
In een coachingstraject onderzoek ik samen met jou wat je drijfveren zijn, waar je naar verlangt en waar je in vastloopt. Het kan zijn dat je iets nieuws wilt, maar niet precies weet hoe je dat kunt vinden. In een traject ontdek je wat je competenties zijn en vanuit welke waarden en overtuigingen jij handelt. Het gaat om kracht (her)vinden en datgene doen wat bij je past. Dan kun vanuit je eigenheid je plek innemen en vervulling vinden in je werk.

Naast mijn opleidingen en levenservaring was ik zowel werknemer als werkgever. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van Burn-out. Ik hou je hartelijk maar desalniettemin stevig een spiegel voor waarin je zelf kunt ontdekken wat de antwoorden zijn op je vragen.
Ik werk zowel in opdracht van werkgevers als individueel met cliënten. Ook heb ik ervaring met iro-trajecten. Voor individuele trajecten is (gedeeltelijke) vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk.

Ter inspiratie:

Het landschap verandert, geniet daar dus van: natuurlijk, je doel is en blijft de top. Maar op de weg omhoog zijn er meer dingen te zien. Af en toe stoppen en genieten van het panorama kost je niets. Met iedere gewonnen meter kun je een beetje verder kijken. Neem deze kans waar en zie dingen die je niet eerder zag.

Uit: Paulo Coelho, Als een rivier (Handleiding voor het beklimmen van bergen)

 Adoptiedriehoek

Geadopteerd
"Gelukkig heeft dat kindje nu een thuis en een kans op een goede toekomst". De lading van deze zin zullen jullie allemaal herkennen. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in.
Maar wat er uit onwetendheid weggelaten wordt weten jullie en ik maar al te goed. Wij werden als kind afgestaan door onze moeder, misschien wel een tijd van hot naar her gesleept, misschien de halve aardbol over, en opgenomen in een wereld vol wildvreemden. Onze eigen wereld, waarin we geboren werden, waar wij in ons bloed geworteld waren, werd ons ruw afgenomen. We moesten ons schikken in ons lot.
En we moeten dankbaar zijn.

Ben je als kind geadopteerd uit het buitenland, dan ervaar je een onderhuids gevoel van fernweh, heimwee naar de verte. Je twijfelt of je hier wilt zijn, maar daar kun je niet zijn. Waar hoor je thuis? Je moet leven met het uiterlijk anders zijn, met een innerlijk gevoel van onrust.
Als Nederlands geadopteerde val je wellicht niet zo op, jij moest leren om je zo snel mogelijk aan te passen; als het ware op te lossen in de familie waarbinnen je geplaatst werd. Maar je voelt je anders. Dit maakt dat je met vragen over jezelf blijft zitten.
Er zijn zoveel gedachten en ervaringen die je als adoptiekind hebt. Eigenlijk speelt het geadopteerd zijn elke dag, je leven lang, al is het alleen maar in je hoofd. Het is een klus om daar vorm aan te geven en een eigen plek in het leven in te nemen. Het gaat vooral over identiteit, soms lijkt het dat jij adoptie bent in plaats van een gezonde vrouw of man.

Pleegkind
Als pleegkind spelen dezelfde gevoelens een rol. Daarnaast ken je een voortdurend gevoel van onzekerheid. De veiligheid van een vaste plek in de wereld had je niet, je hebt vaak afscheid moeten nemen, dus waarom zou je je nog verbinden? Specifiek heb je vragen over plek en toestemming.

Adoptieouders
Een groot verlangen om een kindje op te voeden brengt stellen tot de beslissing een kindje te adopteren. Dit is een veelomvattende beslissing. De jaren ervoor bevatten veel ervaringen die meespelen in de keuze tot adoptie. Vaak komen deze evaringen weer naar boven als de adoptieprocedure is gestart. Het kan gepaard gaan met twijfel. Er komt veel op jullie af. Hoe stap je in de rol van ouder en wat maakt dat los, bij jou als persoon en in jullie relatie? Als jullie kindje er is, je hebt vaak lang moeten wachten, is het dan waar jullie op hoopten? Een adoptiegezin is anders dan een 'gewoon' gezin, hoe ga je daar mee om? Hoe ga je om met vragen van jullie kind en de omgeving. Hoe ga je om met de pijn van jullie kindje en wat doet dat met jou/jullie. Wat doet het met jou als je kind op zoek wil naar zijn of haar biologische ouders? Zomaar een aantal vragen over de vele onderwerpen die spelen rond de adoptie van een kindje. Als therapeut kan ik individueel met één van jullie aan het werk. Als relatietherapeut werk ik graag met jullie beiden.

Pleegouders
Bij pleegouders spelen dezelfde gevoelens en thema's als bij adoptieouders. Daarnaast moeten jullie omgaan met de mogelijkheid dat je weer afscheid moet nemen. Hoe ga je dan om met verbinding?

Afstandsmoeder/Biologische moeder
Je moest, gedwongen door omstandigheden, je kindje afstaan. Een bijzonder ingrijpende gebeurtenis, die je hele leven beïnvloedt. Heb je kunnen rouwen om je verlies? Heb je je omgeving je verhaal kunnen vertellen of zou je dat alsnog willen? Hoe ga je om met schuldgevoelens en schaamte? Misschien zou je graag je kind (of kleinkind...) willen leren kennen, maar ben je bang voor alle emoties die dan naar boven zullen komen.

Mijn begeleiding
Het adoptie proces is ingewikkeld en maakt in alle stadia veel los bij alle betrokkenen. Van buiten werd (en wordt) er gemakkelijk tegenaan gekeken.
Ik ben zelf geadopteerd en heb ook meegemaakt hoe het is om in een kindertehuis en pleeggezinnen te leven. Persoonlijk heb ik de ervaring dat het moeilijk is om een buitenstaander precies te laten voelen wat er speelt als je hebt over adoptie. Vaak komen er allerlei vriendelijk bedoelde vragen en meningen, maar echt praten over de essentie is moeilijk.
Ik heb een lange weg achter de rug, waar ik mijn eigen ervaringen tot het bot ben gaan uitzoeken. Dit, gecombineerd met de therapeutische opleidingen die ik volgde, maakt dat mijn begeleiding anders is dan bij de meeste therapeuten en ik vanuit alle hoeken van de adoptiedriehoek kan werken. Ik begeleid mensen die antwoorden in zichzelf zoeken, mensen die geadopteerd zijn, adoptieouders, pleegkinderen en afstandsmoeders.
De thema's die binnen de adoptiedriehoek spelen gaan o.a. over loyaliteit, overleven, hechting, rouw, taboe, identiteit, gevoelens van verraad en eigen taak en plek.
Vanuit het systemisch werken kijken we hoe het zit met plek in een nieuwe familie, de trekkracht van de biologische familie en bij inter-landelijke adoptie het land van herkomst.

Het gevoel van anders zijn zal niet verdwijnen, maar door antwoord te geven op datgene wat het lot vraagt komt er ruimte voor zingeving en lichtheid.

 Relatietherapie

Relatietherapie
Een relatie is een bijzonder fenomeen. Je hoort vaak dat er iets bijzonders gebeurt als twee mensen elkaar voor het eerst ontmoeten: de vonk springt over. Er is een sterke aantrekkingskracht voelbaar, waar geen kruid tegen gewassen is; dit moet beantwoord worden.
Het allereerste begin is meestal heerlijk. Als je zo verliefd bent lijkt alles mogelijk, er zijn geen beperkingen. Als de tijd verstrijkt en de relatie steeds meer vorm krijgt, dan kan het gebeuren dat er spanning ontstaat over hoe jij vind dat jullie relatie eruit moet zien en hoe het werkelijk gaat. Je ziet dingen bij je partner waarvan jij vindt dat hij of zij het anders aan moet pakken. Je ontdekt dat je het zelf moeilijk vindt om je over te geven, of jullie relatie vorm te geven. Het kan zijn dat je moeite hebt met de verandering door de komst van een kind. Hoe combineer je ouder zijn met partner zijn en wat is daar eigenlijk het verschil tussen.

Wij mensen ontwikkelen ons gedurende ons hele leven. Twee mensen, die een relatie hebben, zijn dus getuige van elkaars ontwikkeling. Dat maakt een relatie zo bijzonder. Je kunt als persoon groeien in een relatie. Het gebeurt vaak dat een relatie vastloopt. De communicatie gaat niet goed, plannen komen niet van de grond en intimiteit verdwijnt wat naar de achtergrond. Je komt er samen ook niet echt meer uit. Veel situaties lijken wel een herhaling van zetten. Je wilt graag door met elkaar, maar dit stroeve gedoe wil je ook niet.

In veel relatie-begeleidingstrajecten ligt de nadruk puur op jullie patroon van communiceren. Mijn werkwijze is anders. Ik werk vanuit het systemisch kader* met de ervaringen die jullie meebrengen uit je eigen families. Ook werk ik met karakterstructuren en waar nodig met drie belangrijke thema's die een rol kunnen spelen. Dit zijn seksualiteit, schaamte (ben ik oké in de ogen van de ander?) en verantwoordelijkheid.
*bij basis van werken wordt dit uitvoerig toegelicht

De bekende uitspraak: 'Ons soort mensen en dat soort mensen' geeft aan hoe we gevormd zijn in het gezin waarin we opgroeiden. Daar hebben we geleerd hoe we in het leven moeten staan en hoe je je verhoudt tot andere mensen. Dit werkt onbewust door en van daar uit hebben we een mening over hoe iets hoort te gaan. Maar onze partner heeft vanuit zijn of haar eigen gezin misschien hele andere ervaringen. Dit kan botsen. Wanneer deze invloeden aan de oppervlakte komen, kunnen beide partners verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf, hun plek in de relatie en in de wereld.

Ook het werken met inzichten over man- of vrouw-zijn is erg belangrijk in het begeleidingstraject. Wat is je 'levenstaak' als man of vrouw en hoe kan verwarring over deze taak zorgen voor het vastlopen van je relatie.

De karakterstructuren, zes in het totaal, worden gedurende de eerste zeven jaar van ons leven gevormd. Elke structuur kent zijn eigen levensthematieken. Deze thematieken zijn: hemel en aarde, vervulling en tekort, samen en apart, macht en onmacht, lijden en geluk, en vorm en overgave. Karakterstructuren bevatten veel kwaliteiten, maar als de structuur niet in balans is, is er nog werk te doen. Het blijkt dat partners onbewust dat werk altijd proberen uit te besteden aan elkaar.

Als het gevoel ontstaat dat jullie relatie niet datgene brengt waar jullie naar verlangen, dan is het goed om met een derde te kijken hoe de relatie in elkaar zit, waar jullie blij van worden en waar het niet goed gaat.

Vaak kan in een paar sessies al veel bereikt worden. Wel moeten jullie bereid zijn om thuis opdrachten te doen. Soms geef ik individuele opdrachten, maar het zijn vooral opdrachten waar jullie samen aan kunnen werken.
De stap om naar een relatietherapeut te gaan kan spannend zijn, wanneer die eenmaal door jullie gezet is, zal het een goede investering in jullie relatie blijken te zijn.

 Therapeutische begeleiding

Wij mensen zijn reizigers
Het leven is een reis en dat maakt ons mensen reizigers. Waar we uiteindelijk zullen aankomen, daar kunnen we ons alleen een voorstelling van maken. Reizen is spannend en opwindend. Je kunt onderweg prachtige landschappen tegenkomen en mooie mensen ontmoeten. Wellicht gun je het jezelf om ergens een tijdlang te blijven. Het is jouw reis en je taak is met hart en ziel de reis te ervaren. Zo vind je soms iemand die een tijdje met je meereist, dan reis je weer alleen. Regelmatig wordt je tijdens de reis uitgedaagd om raadsels op te lossen en dan is toewijding nodig. Het is nodig om de stilte te zoeken en die toe te laten. Zo reis je voort over zonovergoten paden en soms een tijdje door het donker. Maar bedenk dat de reis vol avontuur, rijkdom, ervaring en wijsheid belangrijker is dan de bestemming.

Therapeutische begeleiding
Als je bovenstaande metafoor op jezelf betrekt, dan weet je ook dat je tegen vragen op kunt lopen waar je niet helemaal uitkomt. Het kan zijn dat je jezelf herkent in de genoemde thema's die je hieronder kunt lezen. Je kunt vragen hebben die gaan over zingeving, relaties, identiteit of dat je iets wilt bereiken waarin je niet verder komt. Dan kan ik als ervaren reiziger met je mee kijken en je begeleiden in het vinden van de antwoorden.

Het kan zijn dat je leven vastzit. Je hebt een burn-out of bent depressief of iets vergelijkbaars. Het leven ervaar je als een teleurstellende gebeurtenis. Anderen nemen ogenschijnlijk makkelijk deel aan het leven: het lijkt ze geen moeite te kosten. Jij ervaart dat je nauwelijks vooruitkomt en je weet niet hoe dat komt. Je had een moeilijke start in je jeugd en hebt nooit geleerd hoe je een vervullend en waardevol leven kunt leiden. Soms kan een bepaalde gebeurtenis levenslang gevolgen hebben voor je, daar wil je verandering in brengen maar je weet niet op welke manier. Als je zoekt maar niet vindt.
Ik ontmoet je graag om je te helpen de antwoorden te vinden die in jezelf aanwezig zijn. Samen ontmoeten we jouw verhaal en kijken wat er achter zit. Zodat je weer kunt deelnemen aan het leven.

Als mens heb ik veel gereisd, liep regelmatig vast en gelukkig waren daar de ontmoetingen met verschillende mensen die mij inspireerden om weer opnieuw op pad te gaan. Ook ik heb tijden door het donker mijn weg moeten vinden. Ik heb ervaren dat het spannend is om vragen te onderzoeken en antwoorden te vinden. Als ik terug kijk heb ik zo veel geleerd en is mijn leven zo verrijkt. Ik kan nu zeggen dat ik mijn richting weet en dat ik leerling van het leven ben.

De volgende woorden zeggen het zo mooi:

En de tijd brak aan, dat het risico om in de knop te blijven pijnlijker werd,
dan het risico om tot bloei te komen.
Anaïs Nin

Ik ben op therapeutisch gebied breed opgeleid en vanuit onze ontmoeting gebruik ik mijzelf als instrument.

 Thema's

Wat in jouw leven zou je anders willen?

  • Leven vanuit wie je bent en niet omdat het nu eenmaal zo is.
  • Weten hoe je omgaat met boosheid, verdriet en teleurstelling.
  • Omgaan in harmonie met je familie zonder dat je jezelf verliest.
  • Werk doen omdat daar je passie ligt.
  • Balans weten tussen werk en privé leven.
  • Bevrijding voelen als de vrijheid tot kiezen tot je beschikking is.
  • Kunnen leven in overgave zonder opgeven.
  • Weten wat je plek is en hoe deze in te nemen.
  • Vertrouwen als ouder dat jouw kind het goed heeft.
  • Beleven van een harmonieuze partnerrelatie.
  • Rust ervaren ook al weet je niets van je wortels.
  • Helder uitdrukken wat er in je binnenwereld leeft
  • Gewoon verantwoordelijkheid nemen over je leven.
  • Op de stroom van het leven meegaan.
  • Weten wat je goed kunt en wat minder.
  • Apart in het samen kunnen zijn.
  • Hulp vragen en aannemen.
  • Wat bij een ander thuishoort daar ook kunnen laten.
  • Genieten van alleen je leven te leven.
  • De kracht voelen van mens zijn.
  • Je echt man of vrouw voelen.
  • Leven en genieten vanuit het hier en nu.

Beer 

 Zie je... je onderbewuste
 Zoals het moet zijn
 Natuurlijk ritme en beweging
 Breng naar buiten wat aangeboren is
 Geef gehoor

 

De Herberg

Dit mens zijn is een soort herberg;
Elke ochtend weer een nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
Een flits van inzicht komt
Als een onverwachte gast

Verwelkom ze, ontvang ze allemaal gastvrij!
Zelfs als er een menigte verdriet binnenkomt
Die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
Om plaats te maken voor extase...

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
Ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
En vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt.
De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
Om als raadgever te dienen.

Rumi (1207-1273)