Mijn methode van werken

Als mediator richt ik mij vooral op

  • familieconflicten
  • erfeniskwesties
  • echtscheidingen (scheiding ongehuwd samenwonenden)
  • arbeidsconflicten
  • conflicten rond opvolging binnen familiebedrijven

Een bijzondere en belangrijke vorm van mediation is voor mij het begeleiden van mensen die niet lang meer te leven hebben en graag voor hun dood een conflict op willen lossen, bijvoorbeeld binnen de familie.

Maar: elk conflict of ruzie is bij mij in goede handen.

Ik heb mijn opleiding tot transformatief mediator gevolgd bij het Mediation Gilde in Wapenveld. Met succes behaalde ik mijn diploma in 2006.

Ik ben in het register van het Nederlands Mediation Instituut ingeschreven als NMI-geregistreerd mediator.
Bij het begeleiden van conflicten komen ook praktische zaken aan bod van financiële en juridische aard.
Bij echtscheiding moet er gedacht worden aan het door de overheid verplichte pensioenadvies, berekening alimentatie, hypotheek, splitsing levensverzekeringen etc. Deze wijzigingen moeten goed worden geregeld. Uiteindelijk worden afspraken van financiële aard opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Een belangrijk onderdeel hiervan is ook het verplichte ouderschapsplan.

Ook andere conflicten, zoals erfeniskwesties en zakelijke geschillen, hebben vaak financiële consequenties.

Ik vind het belangrijk dat de mediator al deze zaken zelf begeleidt. Daarom werk ik samen met een onafhankelijk financieel deskundige en met een advocaat die de gemaakte afspraken toetst.
In het geval van een echtscheiding stelt de advocaat het convenant op en dient het in bij de rechtbank.

Het voordeel voor u als cliënt is dat alle zaken goed worden geregeld en u niet op zoek hoeft naar een financieel deskundige en een advocaat.
 De kracht van Transformatieve Mediation

Er zijn verschillende stromingen binnen de mediation. De meeste gaan uit van het probleem dat moet worden opgelost. De belangen van de betrokkenen worden in kaart gebracht om vervolgens, door een proces van onderhandeling, een oplossing van het conflict te bewerkstelligen.

Het uitgangspunt van de transformatieve mediation is de kwaliteit van de interactie tussen mensen transformeren.
Het conflict is een proces dat mensen van zich zelf vervreemdt, het gevoel van verbondenheid met zichzelf en met de ander doet verdwijnen en de communicatie verstoort. Een conflict heeft de kracht om het zelfbeeld en dat van anderen aan te tasten - terwijl de mens nu juist zijn identiteit ontleent aan zijn zelfbeeld en het beeld van de ander. Als de mens wordt uitgedaagd dan komt hij in een spiraal van elkaar versterkende zwakheid en egocentrisme terecht.
Ook al worden tijdens onderhandelingen alle eisen van iemand ingewilligd, dan blijft het verlangen naar een positieve communicatie met de ander. Vervulde behoeften, verminderd lijden en een gevoel van rechtvaardigheid zorgen er voor dat mensen zich evenwichtiger gaan voelen en er meer zelfvertrouwen ontstaat.
Daarom zijn empowerment en erkenning de sleutelwoorden in de transformatieve mediation.

Empowerment is te vertalen als in actie komen. Empowerment betekent in een bemiddeling dat de deelnemers in staat gesteld worden om zelf de onderwerpen van het gesprek vast te stellen, zodat niets onbesproken blijft. Als iedere deelnemer in staat is om voor zichzelf en de ander duidelijk te maken wat er aan de hand is, dan legt dit de basis om uit de defensieve rol te treden en gezamenlijk tot oplossingen te komen.

De volgende stap is erkennen. Erkennen betekent dat de deelnemers de kans wordt geboden om het standpunt van de ander te horen en te begrijpen. Het is een intern proces van bewustwording, dat de ander zijn eigen gerechtvaardigde wensen en verlangen heeft. Empowerment en erkenning zijn de sleutels om deuren te openen.
Door de methode van transformatieve mediation is het mogelijk om opnieuw echt met elkaar te communiceren. Hierdoor kunnen er nieuwe wegen ingeslagen worden. Het is belangrijk in te zien dat mensen, na het oplossen van het conflict, met elkaar verder moeten. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, wanneer er kinderen zijn, of binnen families. Door de inzet van de transformatieve mediation bij conflicten ontstaan vaak nieuwe perspectieven en initiatieven.

De grondleggers van de transformatieve mediation zijn de Amerikanen R.A. Baruch Bush en J.P Folger. Zij schreven het prachtige boek "The promise of Mediation". Zij zijn geïnspireerd geraakt door de joodse filosofen Emanuel Livinas en Martin Buber. De beschouwingen over de fenomenologie van beiden zijn ook een belangrijke pijler onder het systemisch werken ontwikkeld door Bert Hellinger.

 Wat is Mediation

Mediation is een vorm van conflictoplossing. Het doel is dat de partijen zelf, met hulp van een mediator, de communicatie weer op gang brengen en een gezamenlijke oplossing vinden.
Conflicthantering via de juridische weg verloopt volgens vaste procedures en regels. Bij mediation zijn meer creatieve oplossingen mogelijk. Het onderhandelingspakket wordt verbreed waardoor er meer - en niet louter juridische - afspraken mogelijk zijn. Juridische procedures zijn lang en kosten veel geld. Een mediation duurt gemiddeld 3 tot 5 bijeenkomsten van maximaal 2 uur per bijeenkomst en kost veel minder. Een groot voordeel is dat het conflict niet door twee advocaten begeleid wordt maar door één mediator, die door beide partijen betaald wordt. Dit scheelt de helft in de kosten.
Mediation is relatief nieuw en volop in ontwikkeling. In 2005 heeft Minister Donner, als minister van justitie, voor een wet gezorgd die het mogelijk maakt dat rechters conflicten eerst doorverwijzen naar een mediator.


Libel 

 Zie je... je ware zelf
 Voorbij het oude komt vreugde en
 licht
 Dwars door alle illusies heen
 Schitteren in transformatie
 Geef gehoor

 

'Met gebalde vuisten schud je geen handen'

Mahatma Gandhi 1869-1948